Kampioen Kas Haverkort sluit F4-seizoen in stijl af

Gepubliceerd door Kas Haverkort op 18 november 2020

MONTMELÓ – Hij wilde nog eenmaal bewijzen dat hij de beste was, terwijl de titel toch al lang en breed binnen was. Autocoureur Kas Haverkort reed afgelopen weekend op Circuit de Barcelona tijdens de laatste ronde van het Spaanse Formule 4-kampioenschap naar nog eens twee race-overwinningen en een tweede plaats. Zo maakte het zestienjarige KNAF TeamNL-talent uit Heemsterveen opnieuw duidelijk dat de titel echt alleen hem toekwam.

“Het was weer gewoon goed”, sprak een montere Kas, die van zijn team MP Motorsport zoals altijd een topauto tot zijn beschikking had gekregen. “Het was een sterk weekend, gewoon super. Ik voelde niet echt druk, kon eigenlijk doen wat ik wilde, want ik reed zonder dat ik een bepaalde uitslag moest rijden. En ook al had ik de titel al binnen, was het helemaal niet moeilijk mezelf op te laden. Ik wil altijd winnen.”

Zijn onwaarschijnlijke statistieken voor dit seizoen onderstreepten die uitspraak. Van de 21 races dit seizoen won het talent van Knaf TeamNL er dertien, waarvan zes op rij in de laatste drie weekeindes zes. En van de acht races die hij niet won viel hij drie keer uit, stond hij vier keer op het podium met een tweede of een derde plaats en werd hij één keer vierde. Zijn voorsprong op zijn teamgenoot Boya, die als tweede eindigde in het kampioenschap, was maar liefst 111 punten. “Ik begon aan het seizoen met het idee om de top drie te halen. Dat ik dan kampioen word, is super gewoon, zeker met zoveel punten voorsprong. Maar het was niet makkelijk hoor, ik heb in veel races gevechten gehad.”

Dat Kas zich dit seizoen in de picture heeft gereden is een understatement. Er zijn al diverse partijen die interesse in hem hebben. Daar kon de pijlsnelle Overijsselaar evenwel niets over zeggen, aangezien zijn seizoen er koud een dag op zit en hij zich nog niet heeft gefocust op komend seizoen. Nu zal die focus wel langzamerhand naar 2021 gaan natuurlijk. Hoe dat seizoen er op vlak sportief uit moet zien, wist hij wel al. “Ik wil opnieuw in de top vijf eindigen in een volgend kampioenschap. Als ik dat kan behalen, zou ik blij zijn.”

Wat het toch al zo mooie sprookje van Kas Haverkort extra mooi maakt, is dat hij zijn fenomenale uitslagen van dit seizoen neerzette tijdens zijn debuutjaar in de autosport. “Ik heb heel veel geleerd dit jaar. Het racen met auto’s, racen met downforce. Het ging me direct best wel goed af. De eerste race won ik gelijk.

Iedereen was gewoon superblij. Dat was echt heel goed.”

De ervaring die hij het afgelopen seizoen opdeed, culmineerde afgelopen weekeinde in een opnieuw zeer sterk weekeinde. Nadat hij in de kwalificatie naar P1 was gesneld voor de eerste twee races, reed hij de tweede tijd in de tweede kwalificatie. Daarna denderde hij tijdens de eerste twee races relatief eenvoudig van de poleposition naar de overwinning. “Een paar keer reed een aantal rijders dicht bij me, maar ik kon ze toch voorblijven. In beide races sloeg ik uiteindelijk nog een gat naar de nummer twee.”

In de derde race van het weekeinde begon hij op P2. De hele race reed hij dicht achter de leider in de wedstrijd maar door de hevige bandenslijtage op het circuit even boven Barcelona, lukte het Kas helaas niet om de leiding in de race te veroveren. “Ik kon de hele tijd goed bijblijven, maar ik kon hem niet inhalen vanwege de banden. Het kampioenschap had ik al gewonnen, dus P2 was ook goed.”

Kas’ coach Marco du Pau was maar wat trots dat zijn pupil op overtuigende wijze had laten zien waarom die een week eerder kampioen was geworden. “Het was een echt heel goed jaar. Ik ben blij met hoe het gelopen is”, aldus Du Pau. “Ik heb veel progressie bij hem gezien, van begin tot eind. Met MP Motorsport heeft Kas ook een heel goede voorbereiding gehad op het seizoen. Hij heeft gigantisch veel geleerd van de feedback van MP. Het team heeft hem heel goed geholpen.”

Kas stond al te boek als talent vanwege zijn zeer succesvolle jaren in de karts. Toch was het voor Du Pau aan het begin van het seizoen geen abc’tje dat zijn rijder ‘wel even’ goed zou gaan presteren. “Je weet aan het begin van het seizoen niet precies wat je kunt verwachten. Maar het gevoel bij het team was heel erg goed. De sfeer met de monteurs en engineers was super. Dat zijn factoren die heel belangrijk zijn bij de keus om ergens te gaan rijden.”

“Daarna zagen we tijdens de eerste tests dat Kas direct op de limiet zat. Er zat niet heel veel meer in de auto dan hoe hij aan het rijden was. We wisten dus wel dat het veelbelovend zou kunnen zijn, maar dat moet dan nog maar blijken. En het is gebleken. Blijer kunnen we niet zijn!”

Kas Haverkort bedankt MP Motorsport, zijn monteur, zijn engineer, het hele MP Team, zijn ouders en familie, Marco du Pau, Comeback Sports, de KNAF en zijn sponsoren.

Bron: RaceXpress

DutchEnglish