Kas Haverkort opnieuw met VAR in FRECA en heeft ogen gefixeerd op het kampioenschap: “Weet zeker dat het kan lukken”

Gepubliceerd door Kas Haverkort op 24 maart 2023

Autosporttalent Kas Haverkort uit Heemserveen rijdt komend seizoen zijn derde seizoen in het Formula Regional European Championship by Alpine voor Van Amersfoort Racing. Het doel is simpel: kampioen worden.

Haverkort won in 2020 met gemak het Spaans Formule 4-kampioenschap. Het jaar daarop maakte hij de overstap naar het FRECA en reed zijn eerste seizoen voor MP Motorsport. Als rookie in een veld vol internationale toptalenten had Haverkort het lastig, maar liet hij hier en daar mooie dingen zien. Zijn beste resultaat was de vierde positie op het circuit van Monza.

Vorig seizoen maakte de jongeling de overstap naar Van Amersfoort Racing. Hij eindigde als vijfde in het eindklassement. Hij scoorde twee overwinningen en in totaal vijf podiumplaatsen. Problemen in Hongarije, Spa-Francorchamps en de Red Bull Ring zorgden ervoor dat Haverkort buiten de top drie viel, maar daar komt komend seizoen verandering in, hoopt hij: “Ik rij dit jaar weer voor VAR in de FRECA. Ik heb maar één doel en dat is het kampioenschap pakken. Ik weet zeker dat het kan lukken.”

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Haverkort heeft de eerste wintertest al gehad en alles zag er goed uit: “We waren supersnel dus ik heb er alle vertrouwen in.” In de komende maanden kan Haverkort nog genoeg kilometers maken op het Circuit de Barcelona-Catalunya, op Paul Ricard en op Monza.”

In de wintermaanden is Haverkort hard bezig geweest om topfit aan het seizoen te kunnen beginnen. Hij is onderdeel van KNAF TeamNL en krijgt dus steun van de bond. Samen met Richard Verschoor, Dakar-talent Mitchell van den Brink en KNAF Talent Academy-coureurs Daan Pijl en Colin Caresani was hij afgelopen maand te vinden bij Formula Medicine. In dit Italiaanse trainingscentrum werd Haverkort zowel fysiek als mentaal op de proef gesteld. Om het team zo sterk mogelijk te laten functioneren waren alle KNAF-talenten afgelopen week in Zweden. Ook daar werd weer hard getraind.

Het seizoen wordt op 22 april afgetrapt op het circuit van Imola, alvorens het circus de circuits van Barcelona, Boedapest en Spa-Francorchamps aandoet. Al een week na Spa wordt de actie vervolgd op het Italiaanse circuit van Mugello voordat Paul Ricard en de Red Bull Ring worden aangedaan. Het circuit van Monza is het toneel van de achtste ronde

van het kampioenschap. Het seizoen wordt afgesloten in West-Europa. Het circuit van Zandvoort houdt in het weekend van 14 oktober de negende ronde van het kampioenschap. Een week later eindigt het kampioenschap op het circuit van Hockenheim.

Het kampioenschap doet de mooiste circuits van Europa aan, Haverkort vertelt vol enthousiasme over zijn lievelingscircuits in Europa: “We rijden dit jaar ook weer op Zandvoort. Het is echt een topcircuit, één van mijn favorieten. Het is een ontzettend uitdagend circuit, samen met Monaco, dat dit jaar niet op de kalender staat, is dit mijn favoriet. We gaan ook weer naar Spa-Francorchamps en dat is ook een echt legendarisch circuit.”

Racen is en blijft een dure sport en helaas groeit geld niet aan een boom. Haverkort neemt het heft in eigen handen en zoekt nu zelf dagelijks naar partijen die een bijdrage willen leveren aan zijn weg naar de top. Na het winnen van het FRECA-kampioenschap hoopt hij de volgende stap te maken: “Ik ben heel hard bezig om het budget binnen te halen om volgend jaar een stoeltje te bemachtigen in de FIA Formule 3. Ik denk dat we het niet slecht voor elkaar hebben door nog een jaartje in de FRECA te blijven met Van Amersfoort. Victor Martins heeft het ook gedaan en nog velen met hem. Het belangrijkste doel is kampioen worden en Formule 3 gaan rijden.”

 

“We proberen voor sponsoren en investeerders tijdens weekenden als Spa, Hockenheim en Zandvoort iets leuks te organiseren zodat ze kunnen komen kijken. Het is gaaf om ze achter de schermen te mogen ontvangen. Tijdens het weekend in Zandvoort rijden we samen met de GT World Challenge en daar rijden jongens mee als Valentino Rossi. Dan kunnen mijn sponsoren daarvan ook genieten.”

“We gaan hele gave evenementen organiseren voor sponsoren en ze mee te nemen in het racen. We kunnen ze meenemen naar het circuit of een rondleiding geven bij Van Amersfoort, maar vooral op het gebied van marketing kunnen we veel doen. Ik kan bijvoorbeeld presentaties geven of dingen plaatsen op sociale media, reclames en ga zo maar door. Ze kunnen zelfs naast me zitten en een rondje meerijden in Zandvoort.”

Kas bedankt de KNAF, Pim van der Heul, Marco, zijn familie en alle sponsoren.

 

Bron: Racexpress

 

DutchEnglish