Kas Haverkort heeft stijgende lijn te pakken op Circuit Zandvoort

Gepubliceerd door Kas Haverkort op 24 juni 2021

ZANDVOORT – Autocoureur Kas Haverkort heeft tijdens zijn thuisrace op het CM.com Circuit Zandvoort laten zien dat hij de lijn weg naar boven gevonden heeft. Het zeventienjarige talent uit Heemserveen werd zesde uit een veld van meer dan 30 coureurs tijdens de vijfde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine. Kas is bezig aan zijn tweede jaar in de autosport. In 2020 werd hij kampioen in het Spaans F4.

Kas moest afgelopen weekend rijden in de Formula Regional European Championship by Alpine op CM.com Circuit Zandvoort, waar later dit jaar de Formule 1 ook racet. In de eerste kwalificatie had hij pech met code rood vanwege een gebroken chassis van één van de andere rijders op de baan. Daardoor moest hij genoegen nemen met de veertiende tijd. “Ik had ervoor gekozen wat later in de sessie te gaan rijden. Ik had P6 kunnen halen in mijn snelste ronde als ik die had kunnen afmaken, maar door code rood ging dat niet. Het was gewoon pech.”

De eerste race was een pittige voor Kas. “Ik werd ingesloten. Een jongen werd van de baan getikt en een aantal rijders voor mij raakten daardoor in de clinch met elkaar”, legde hij uit. “Ik kon geen kant op en viel terug naar P18.” Hij slaagde er daarna niet meer in verder naar voren te komen. “Bijna niemand slaagt erin in te halen op dit circuit.”

De tweede race, op zondag, ging een stuk beter. Zijn kwalificatie ging goed, al had hij ditmaal te maken met een ‘full course yellow’ omdat iemand van de baan was geraakt. Kas: “Gelukkig was die full course yellow snel voorbij. Op dat moment kwam een aantal rijders me voorbij en moest ik ze direct terug inhalen om me goed te positioneren voor mijn snelle ronde. Dat was lastig maar ik pakte toch nog P8.”

Tijdens de tweede race toonde de talentvolle Overijsselaar dat hij over een goede snelheid beschikte. “Ik had ook een goede start. Daarbij heb ik

meteen Oliver Goethe ingehaald. Toen kwam ik achter Francesco Pizzi te rijden en ik kon hem niet voorbij. Tegelijkertijd had ik van achteren druk van Paul Aron. Ik heb mijn plek goed kunnen verdedigen en heb hem achter me gehouden.”

Zo kwam Kas als zesde over de finish, zijn beste resultaat tot dusver dit seizoen. En dat was een opluchting, bekende hij. “We hebben als team een echt grote stap gemaakt met de auto. We hebben veel kleine aanpassingen gedaan en we zaten er vooraan bij. We doen mee in de top vijf, top tien. Daar zijn we natuurlijk blij mee.”

Omdat de race in Zandvoort Kas zijn thuis thuisrace was, waren er ook vip-relaties op het duinencircuit. “Ze vonden het supergaaf. Mijn oom deed de catering. Hij had het super voor elkaar, iedereen was enthousiast. En natuurlijk had ik zondag een goed resultaat. Ik was ook veel in beeld omdat ik in een spannend gevecht was geraakt met Pizzi en Aron.”

Het deed hem goed zijn sponsoren en relaties te treffen in de paddock van Zandvoort. “We hebben een enthousiaste groep partners die ons support in onze missie. Leuk dat zoveel mensen zich aansluiten bij dit project. Wij en Comeback sports zijn druk bezig met sponsoren en dat gaat heel goed.”

De volgende ronde van het kampioenschap wordt gehouden in het weekeinde van 23 tot en met 25 juli op het circuit van Spa-Francorchamps in België. Kas keek ernaar uit. “Spa is gaaf, een heel vette baan. Daar moet het goed komen. Vorig jaar was ik ook snel in Spa. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.”

Kas bedankt MP Motorsport, het hele team, zijn ouders en familie, Marco du Pau, Comeback sports, TeamNL, de KNAF en alle mensen die hem afgelopen weekeinde hebben gesteund.

Kas wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door: Build for Performance, Southfields, SOS Hydrations, Amstergum, Fit at Hone, Haverkort eten & Drinken, Habe Lijm en Metselwerken, Connected, Comeback sports, Bengs 4balance, PAL-V, MediaTribe, KNAF, TeamNL en Besseling Group.

DutchEnglish