Kas Haverkort wint Spaans kampioenschap Formule 4

Gepubliceerd door Kas Haverkort op 9 november 2020

JARAMA – Het zat er al aan te komen, maar de manier waarop autocoureur Kas Haverkort zaterdag de titel pakte in het Spaanse Formule 4-kampioenschap was weergaloos. Het zestienjarige KNAF TeamNL-talent uit Heemserveen was op het circuit van Jarama in Spanje de snelste in beide trainingen, veroverde drie polepositions, won alle drie de races en kreeg als kers op de taart in elke race een punt voor de snelste raceronde. En dan te bedenken dat hij dit jaar debuteerde in de autosport.

“Ik ben echt superblij”, zei een uitgelaten Kas. “Het is super dat ik nu al het kampioenschap heb binnengehaald. Om het nu al, nog vóór het laatste raceweekend, te beslissen was super. Ik wist dat ik er al redelijk dicht bij was, maar ik dacht er tijdens de races niet echt aan. Ik had het ook niet echt verwacht. Maar ik pakte het volledige puntenaantal voor dit weekend. Super dat ik in mijn eerste seizoen in de autosport meteen kampioen word!”

De voorlaatste ronde van de titelstrijd werd gehouden op het circuit van Jarama, nabij Madrid. Hoewel het de eerste keer was dat het kampioenschap dit seizoen het circuit aandeed, was het voor Kas geen onbekend terrein. “Ik had er al een keer getest. Het is een best kleine baan, niet echt een ideale baan voor formule-auto’s, maar de snelheid was goed, ik ben blij. Het maakt mij ook niet uit waar ik moet rijden.”

Kas liet dat al vanaf het begin van het weekeinde zien. In beide trainingen was de coureur van het Nederlandse topteam MP Motorsport direct de snelste op de baan. Daarna onderstreepte hij zijn superieure tempo in de kwalificaties door drie keer de poleposition te pakken. De eerste twee races waren vervolgens relatief eenvoudig voor Kas. Hij vertrok van P1, sloeg al snel een gat en bouwde daarvandaan aan een voorsprong. Beide races won hij onbedreigd met de snelste raceronde.

Tijdens de derde race moest Kas harder knokken. “Ik pakte na de start direct een voorsprong, maar toen de safety car op de baan verscheen, kwam iedereen weer op een hoop te rijden. Na de herstart zaten de rijders achter me meteen bovenop me. Dat was lastig, maar gelukkig heb ik het wel voor elkaar gekregen om weer weg te rijden.”

De race werd verreden in listige omstandigheden, aangezien de baan half nat was en iedereen op slicks reed. “Omdat ik niemand voor me had rijden moest ik zelf een beetje gokken waar ik moest remmen. Dat ging gelukkig goed en ik had de goede snelheid.” Last van extra spanning, omdat hij in de derde race kampioen kon worden, had Kas niet. “Ik was sowieso niet bezig met het kampioenschap. Ik wilde gewoon winnen. Natuurlijk heb je het wel in je achterhoofd, maar

ik was niet druk met punten tellen.”

Dat Kas het volledige aantal punten pakte, was bijzonder, maar niet uniek. Want eerder dit seizoen was het hem ook al gelukt tijdens het raceweekeinde in Valencia. Verder was Kas erin geslaagd tijdens zijn debuutrace; het eerste raceweekeinde van het seizoen op het circuit van Navarra alle drie de race te winnen. Zijn seizoensbalans is dan ook fenomenaal. Kas reed tot dusver achttien races. Daarvan belandde hij maar liefst veertien keer op het podium waaronder elf overwinningen.

“Ik ben er echt superblij mee dat ik zoveel races heb gewonnen”, zei Kas, die prompt de aandacht voor zijn persoon zag stijgen door de overweldigende manier waarop hij de titel had gepakt. “Je ziet dat de aandacht op social media steeds groter wordt. Op Instagram heb ik er in één keer dik honderd volgers erbij gekregen.” Dat is belangrijk voor toekomstige sponsors weet hij. “En als je goede resultaten hebt, willen mensen je eerder helpen. Als je een minder jaar hebt, wordt het lastiger.” Toch is hij daar niet echt mee bezig. “Ik focus me gewoon op de races.”

Zijn coach Marco du Pau was uiteraard erg te spreken over de prestaties van Kas. “Het is een gigantisch weekend geweest”, zei hij. Dat zijn rijder, ondanks zijn talent, het zo goed zou in zijn eerste jaar in de autosport had hij niet verwacht. Je weet in het begin nooit waar je staat. Het is moeilijk te polsen waar je staat. Wel zagen we aan het begin dat de snelheid goed was en dat hij constant op de limiet zat. Daar zagen we aan dat de vooruitzichten positief waren. Maar dat Kas zo dominant zou zijn, hadden we niet gedacht. Ik denk dat hij op een heel goed niveau aan het presteren is.”

Als kampioen maakt Kas normaal gesproken een stap hogerop, richting de Formule Renault. Du Pau wilde er niet te veel op ingaan. “We moeten met beide benen op de grond blijven staan, autosport heeft met zoveel dingen te maken, maar wat hij hier liet zien en ook tijdens de twee gastraces in de Formule Renault Eurocup was gigantisch. Dat belooft een hoop goeds.”
Hoewel Kas de titel al binnen heeft, wacht hem komend weekeinde nog de laatste ronde van het kampioenschap. Die wordt gehouden op het hem welbekende Circuit de Catalunya nabij Barcelona. Kas: “Voor die race voel ik geen druk. Ik wil natuurlijk gewoon weer winnen daar en het liefst zoals dit weekend. Barcelona ken ik goed, dus hopelijk gaat het ook daar weer goed!”

“Ik wil heel graag het hele team van MP Motorsport, Marco du Pau, Willemjan Keijzer, mijn ouders en familie, Comeback Sports, de KNAF, al mijn sponsors en alle mensen die mij dit jaar gesteund hebben bedanken.”

Bron: Racexpress

DutchEnglish