Razendknappe prestatie Kas Haverkort op Spa-Francorchamps

Gepubliceerd door Kas Haverkort op 26 oktober 2020

SPA – Na zijn opvallende debuut in de Formule Renault Eurocup van een week geleden, deed Kas Haverkort het afgelopen weekeinde nog eens dunnetjes over. Op het voor hem onbekende circuit van Spa-Francorchamps verbaasde de zestienjarige autocoureur uit Heemserveen opnieuw. Op het laatste moment ingestapt bij het Nederlandse topteam MP Motorsport denderde hij tijdens de zevende ronde van het kampioenschap en in zijn pas tweede raceweekeind in de FR 2l, naar twee razendknappe vijfde plaatsen.

Het was andermaal een bewijs van het talent van de razendsnelle Overijsselaar. Zeker ook omdat hij nauwelijks tijd had gehad om zich voor te bereiden. “Pas op maandag kreeg ik te horen dat ik in Spa kon racen in de Formule Renault Eurocup”, zei Kas tegenover RaceXpress.nl. “Op woensdag reed ik sessies op een natte en een droge baan. Het waren geen optimale omstandigheden, maar ik haalde toch telkens wat van mijn beste tijd af.”

De Formule Renault reed dit weekeinde in het supportprogramma van de Total 24H of Spa. Voor Kas was het na de vorige ronde van het kampioenschap in Barcelona pas zijn tweede optreden in de titelstrijd. “Ik was natuurlijk in het nadeel, want iedereen had al op Spa gereden zoals de tweede- en derdejaars-Renault-rijders en andere jongens hadden eerder al getest in Spa. Ik had dus een inhaalslag te maken.”
Die leek hij alleszins gemaakt te hebben, want de eerste kwalificatie ging goed. Kas stond lang op P5, uiteindelijk eindigde hij als zevende. “Ik maakte een fout met het schakelen, ik zat een versnelling te hoog. En achterin op het circuit ter hoogte van de kartbaan ging ik driftend door de bocht. Daardoor miste ik drie tienden van een seconde in mijn snelle ronde”, gaf het talent van TeamNL zijn fout ruiterlijk toe. Vergeleken met zijn eerste FR2L-race in Barcelona ging het niettemin een stuk beter. “Ik ging steeds sneller. Ondanks dat het natuurlijk lastig racen is tegen rijders die al voor het tweede- en derde rijder in de FR2l, was ik heel tevreden met mijn snelheid.”

Op vrijdag tijdens de eerste race, die begon in de stromende regen, had Kas een heel goede start. “Ik stuurde naar buiten, ging buitenom en won meteen een paar plekken. Ik liep in op de nummer 4, maar ik had heel slecht zicht door de spray. De pace was goed, de nummer 4 kon ik bijhouden. Cordeel en Collet reden achter mij en ik reed van hen weg.”

Kas handhaafde zich eenvoudig op de vijfde plek en

toen werd er met de rode vlag gezwaaid, ten teken dat de race vroegtijdig ten einde kwam. Kas: “Er lag zoveel water op de baan en in de spray zag je weinig dat het gevaarlijk werd. Ik was blij met P5 in dit veld. Ik was nooit op Spa geweest en had ook nog niet heel veel tracktime gehad in deze auto.”

Tijdens de tweede race was de baan weliswaar nat, maar hij droogde langzaam op. Enkele van zijn teamgenoten kozen voor slicks, maar Kas wilde regenbanden. “Ik dacht dat regenbanden de beste keuze was, het is wat later in het jaar, dus de baan droogt niet zo snel op”, legde Kas uit en het bleek al snel dat regenbanden toch de beste keuze was.
Na een mindere start buiten zijn schuld, ging het al gauw weer voorspoedig voor Kas. “Bij de start stuurde Colapinto naar buiten en moest ik ook naar buiten sturen om hem te ontwijken. Ik viel terug naar P12, maar ik ging bij Eau Rouge alweer drie man voorbij. In de beginfase ging ik verderop het circuit weer twee man voorbij. Ik was in gevecht met Vidales, ik was sneller, maar ik kwam hem moeilijk voorbij”, zei Kas, die veel tijd verloor. “ik had ook een mooi gevecht met Victor Martins, die hield ik drie ronden achter me. Langzaam maar zeker ontstond een droge lijn. Dat was jammer, want ik had zeker derde kunnen worden als ik Vidales gelijk had kunnen inhalen. Ik heb een paar leuke acties kunnen uitvoeren. Het was een enerverende race. Ik heb echt genoten.”

Voor Kas is racen in een Formule Renault-auto een geweldige, nieuwe ervaring. “De auto voelt anders, maar ik kon snel wennen. Het is een veel zwaardere auto dan de Formule 4-auto waar ik normaal in race. De grip is heel anders. Ik heb tijdens het weekend veel progressie geboekt, elke sessie werd ik feller. Dat ik zo snel kon wennen, had ik niet verwacht.”

Met de fraaie uitslagen in Spa op zak, gaat Kas zich weer focussen op het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Daarin gaat hij aan de leiding en met nog drie ronden te gaan, lonkt de titel. “De snelheid heb ik ervoor. Ik ben aan het racen en ik wil winnen. Ik ga altijd voor de winst. Ik ben niet met de titel bezig, maar uiteindelijk wil ik het natuurlijk wel binnenhalen.”

Kas bedankt alle betrokkenen die ervoor hebben gezorgd dat hij Formule Renault kon rijden.

Bron: Racexpress

 

DutchEnglish